Ludbehandling kommer som sendt fra himlen, når du gerne vil sikre eller genskabe dit trægulvs naturlige glød. For lige så elegant og majestætisk et lyst trægulv kan fremstå, lige så trist kan et kedeligt og falmet trægulv virke.
Hvis dit trægulv hører til den sidste kategori, træder ludbehandling ind som den redningsmand, der vækker gulvet til live igen. Det er som en foryngelseskur, der henter den oprindelige skønhed, der engang fyldte rummet med varme og elegance, tilbage. Når et trægulv mister sin strålende karakter, bliver det ikke blot visuelt grimmere, men det påvirker også atmosfæren i rummet, hvor den tidligere glans og livlighed langsomt er blegnet væk. Ludbehandling er her nøglen til at genoprette gulvets dynamik, bringe den fortabte glød frem og genskabe et rum, der emmer af friskhed og skønhed.
I dette blogindlæg vil vi derfor gå i dybden med ludbehandling. Præcist hvad det er, hvordan du selv ludbehandler dit trægulv og hvad du skal stille op efterfølgende. Læs med videre og opdag, hvordan du genskaber trægulvets naturlige glød.
Hvad er ludbehandling?
Ludbehandling af trægulve er en ældgammel traditionel metode, der har eksisteret i århundreder og fortsat er populær på grund af dens enestående evner.
Men hvad er det egentlig?
I ludbehandling bruges lud - et kraftigt basisk stof - som har en række fordelagtige egenskaber, når dine trægulve skal behandles. Ludbehandling er således skabt til at stoppe den naturlige produktion af garvesyre, som mange lyse træsorter har. Den garvesyre-produktion gør nemlig træet gulligere med tiden, hvilket giver gulvet et kedeligt og falmet udtryk.
Men med ludbehandling stoppes denne proces altså, hvilket sikrer gulvets smukke, naturlige struktur, ligesom åretegninger står tydeligere frem. Kort sagt gør ludbehandlingen altså, at træet beholder - eller genfinder – sin naturlige lyse farve.
Processen med ludbehandling starter med, at træet slibes ned for at forberede overfladen. Derefter påføres luden med en børste eller svamp, og så får træet tid til at absorbere luden. Den sidste fase indebærer normalt påføring af en efterbehandling, såsom olie, lak eller sæbe, der yder ekstra beskyttelse og giver gulvet det ønskede udseende.
Hvorfor er det en god ide at ludbehandle sit trægulv?
Fordelene ved ludbehandling af trægulve er omfattende.
Dels hjælper ludbehandlingen gulvet med at bevare eller genfinde sin naturlige, lyse farve, men samtidig hjælper behandlingen også træet med at bevare sin struktur og karakter, hvilket giver et mere autentisk udseende til gulvet.
Hvilke træsorter kan man ludbehandle?
Mens ludbehandling kan være en fantastisk behandlingsform til dit trægulv, er det vigtigt at vide, hvilke træsorter man kan ludbehandle. Det er nemlig ikke alle træsorter, der egner sig til sådan en behandling.
Generelt siger man, at alle lysere træsorter egner sig til ludbehandling. Træsorter som fyr, gran, bøg, ahorn og ask har nemlig det til fælles, at de over tid får en mere gullig farve, hvilket en ludbehandling altså kan være med til at modvirke.
Til gengæld bør man ikke ludbehandle de mørkere træsorter som f.eks. eg, mahogni eller teak. Her kan ludbehandling nemlig give kedelige misfarvninger i træets struktur og udseende.
Trin-for-trin: Sådan ludbehandler du selv dit trægulv
Hvis du er blevet solgt på idéen om at ludbehandle dit eget trægulv, er det vigtigt, at du gør det på den rigtige måde. Derfor har vi herunder lavet en simpel trin-for-trin guide, så du kan komme i gang med ludbehandling af dit trægulv.
Det skal du bruge:
- Ludbehandling
- Sandpapir korn 100-120 og 180-220
- Ludpensel
- Beskyttelseshandsker (lud er ætsende, så tag dine forholdsregler)
- Plastspand
- Støvsuger
Trin 1: Gør gulvet klar til ludbehandling
Det er utrolig vigtigt, at gulvet er forberedt ordentligt, for at det kan modtage og absorbere luden. Derfor skal du sikre, at gulvet er fuldkommen rent. Der må hverken være olie, lak eller anden form for behandling på det.
I den forbindelse er slibning af gulvet en afgørende del af forberedelsen. Ved at slibe gulvet jævnt og grundigt opnår du en ensartet overflade, der giver bedre muligheder for, at luden kan trænge dybere ind i træets porer.
Derefter skal du sikre, at gulvet er fri for enhver form for snavs, støv eller gamle belægninger. Det anbefales at rengøre gulvet grundigt ved at støvsuge eller feje det for at fjerne enhver partikel, der kan forhindre luden i at trænge jævnt ind i træets overflade.
Trin 2: Påførsel af lud
Selve påførslen er relativt simpel. Ryst dit valgte ludbehandlings-produkt grundigt og påfør det gulvet i et jævnt lag. Det er vigtigt, at overfladen skal mættes, men der skal heller ikke hældes for meget på, så gulvet ikke kan absorbere al luden.
Når du påfører luden, bør du stryge i træfibrenes retning for at opnå det pæneste resultat.
Trin 3: Lad ludbehandlingen tørre
Nu skal du bare vente. Tørretiden er omkring 5 timers tid i et lokale på 20 grader.
Trin 4: Efterslibning
Efterfølgende bør du let slibe overfladen med korn 180-220. Det hjælper med at jævne gulvets overflade og sikre, at eventuelle ujævnheder eller ru overflader fjernes. Afslut ved at fjerne eventuelt resterende slibestøv ved grundigt at støvsuge gulvet.
Den vigtige efterbehandling af et ludbehandlet trægulv
Efterbehandlingen af et ludbehandlet trægulv er afgørende for at sikre den bedste beskyttelse, holdbarhed og æstetik. Efter selve ludbehandlingen kræver gulvet nemlig også ofte en yderligere efterbehandling, for at opnå den ønskede finish og beskyttelse mod hverdagens slid.
Valget af efterbehandling omfatter typisk påføring af enten sæbe, olie eller lak, afhængigt af hvilket udtryk og slidstyrke du ønsker.
Uanset hvilken efterbehandling du vælger, er det vigtigt at følge producentens anvisninger nøje for at opnå det bedste resultat.
Få professionel hjælp til ludbehandling af dit trægulv
Hvis du føler dig usikker på ludbehandlings-processen eller har svært ved at overskue den, så står vi klar til at hjælpe dig hos Byens. Vi er specialiserede i behandling og vedligeholdelse af gulv og tilbyder professionel assistance både til ludbehandling, men også til andre aspekter af behandling af trægulve.
Vores erfarne team specialiserer sig ikke kun i behandling af trægulve, men assisterer også med eksempelvis pleje af møbler og rensning af tæpper.
Kontakt Byens i dag og få genskabt den naturlige glød i dit trægulv.